A romantika receptje, kanadai módra

Ha a tökéletes romantikus filmet szeretné elkészíteni, a recept nagyjából így néz ki: vegyünk egy kisvárosi éttermet, egy munkamániás főhőst, egy sármos, de kissé titokzatos férfit, szórjuk meg meg egy kis nosztalgiával és egy csipetnyi konfliktussal, majd főzzük össze egy díszletkonyhában. Nos, a Szerelem tálalva pontosan ezt hozza – és ha szereti azokat a filmeket, ahol az ételek és az érzelmek egyaránt felforrósodnak, akkor nincs más teendő mint kedden 21:00 órakor a STORY4-re kattintani.

Ha jó a szakács, minden rendben van!

A történet főszereplője Emma, egy karrierista nő, aki számára a munka mindig az első. Mivel eddig nagyon jó helyeken főzött, de nem léptetik elő, kicsit megsértődik, és ezért fogadást ajánl, hogy bebizonyítsa, a város legrosszabb étkezdéjéből is jó helyet tud csinálni. Ez pedig Joe étterme lesz, aki láthatóan nem nagyon tudja, mitől lesz jó egy étterem. Pedig nem bonyolult, például olyan embert kell felvenni, aki tud főzni. Emma megismerkedik egy helyes és kissé rejtélyes férfival, akivel eleinte persze nem jönnek ki jól, aztán rájönnek, hogy a rántott csirkén túl is van élet. De még milyen! A Szerelem tálalva nem próbálja meg feltalálni a romantikus filmek műfaját – és nem is kell neki. Hozták a klasszikus összetevőket, és jól megfőzték őket: van benne konfliktus, félreértés, néhány könnycsepp és természetesen egy boldog befejezés, amitől úgy érezzük, hogy minden rendben lesz a világban.

A film főszereplője Eva Tavares kanadai színésznő, énekes, táncos, rendező és mentor, aki Vancouverből származik. Művészeti tanulmányait a University of British Columbia Opera Programjában végezte, majd tovább képezte magát a London Academy of Music and Dramatic Art (LAMDA) Shakespeare-kurzusán. Az Operaház fantomjában Christine Daaé-t alakította, de emelett a West Side Storyban, a Grease-ben és az Elf című musicalben is játszott, ebből következik, hogy jól énekel. A színház mellett Hallmark filmekben is játszott, a Vigyázz, kész, esküvő mellett például a Bor és szerelemben. De nem csak játszik, irányítja is a színészeket, ugyanis Leo-díjra jelölt és a UBCP/ACTRA díját elnyerő rövidfilmet, az A Little Vacationt is ő készítette. Ami ennél izgalmasabb az a Where Women Gather című dokumentumfilm, amely a Hysteria című darab megalkotását követi, és ezen keresztül megmutatja, mi maradt a szexualitásból a #metoo után, elemzi a női szerepvállalást, és azt, hogy azok, akik szexuális erőszakot éltek túl, hogyan találják meg újra a hangot a közösséggel. A sokoldalú Tavares mindezek mellett a vancouveri opera Denevér című darabjának koreográfusaként dolgozott.

Világszerte léteznek helyek, amelyek viszont egy jó séfváltással, vagy egyéb átsruktrurálással – mondaná a tanácsadó megfelelő összegért – újjáéledtek. Ilyen például a Le Grand Véfour, egy ikonikus párizsi étterem, amely 1784 óta működik. Az évek során számos híresség látogatta, mint például Napóleon és Victor Hugo. Az étterem a 20. században hanyatlásnak indult, de 1991-ban Guy Martin került oda, majd néhány év múlva ő lett a konyhafőnök is. A Michelin-csillagos helyet a francia gasztronómia egyik ékköveként tartják számon. A séf bevallása szerint is nagyon különleges hely. „Soha nem hiszem, hogy dolgozom, amikor az étteremben vagyok, úgy érzem magam, mintha egy festményen lennék, és nagyon boldog vagyok. Az étteremben minden sárga és aranyszínű körülöttem, mint a festményeken. Fragonard francia festő, Alexandre Dumas és Victor Hugo is itt vacsorázott; itt kérte meg Bonaparte Napóleon a feleségét, Josephine-t.” – mesélte, majd hozzátette, hogy természetesen bioélelmiszereket használ, és igyekszik mindig új beszállítókat találni, akiket rendszeresen meg is látogat, hogy tudja, mi honnan érkezik az éttermébe. Ehhez képest a háromfogásos menü mindössze 68 euró, azaz 27200 ft.

Egy másik ilyen hely a La Tour d’Argent, egy legendás párizsi étterem, amelynek története egészen a 16. századig nyúlik vissza. Az évek során számos kihívással szembesült, de minden alkalommal sikerült újjáélednie. Ma ismét a francia gasztronómia egyik meghatározó helye, jó borokkal és még jobb klasszikus francia fogásokkal. Az étterem csak úgy tekint magára, mint egy balett előadásra, ahol minden tökéletesen megkomponált és az utolsó lépésig kitalált. A séf Yannick Franques, természetesen Michelin-csillagot kapott előző munkahelyén, és 2019 óta vezeti a konyhát. A hat fogásos degusztációs menű 480 euróba kerül, ami 192.000 forintot kóstál mostanság.