A nők sütnek, a férfiak learatják a dicsőséget

Ha cukrászatról van szó, én biztosan inkább nőknek tulajdonítom, pedig számtalan férfi űzi a szakmát, sőt általában a cukrászmesterek férfiak. De valahogy – gondolom a sztereotípia – azt mondatja velem, hogy inkább nők dekorálják a süteményeket, van türelmük százszor ugyanazt elvégezni.

Ezt bizonyítja a Torta-románc is, melyet szombaton 09:45-től lehet megnézni a TV4-en. Ebben főhősünk Jessie, aki kiváló cukrász, és a nagymamájától örökölt cukrászdája már 65 éve megédesíti az emberek életét. Az épület tulaja azonban eladni készül a helyet, így Jessie-nek mindent meg kell tennie, ha meg akarja tartani a nagymamája örökségét, miközben még a szerelem is rátalál. Mese, egy kis cukormázzal leöntve.

Jessie abba a 81 százalékba tartozik, aki nőként dolgozik a szakmában, ugyanis az USA-ban elvégzett statisztikai felmérés szerint a cukrászok 18 százaléka férfi, 81 százaléka nő. Érdekesség, hogy a cukrászok 56 százaléka fehér, 13 százalék latino, 9 százalék kelet-ázsiai, és mindössze 6 százalék fekete.

Ha betekintünk a legjobb éttermek konyhájába, akkor több mint valószínű, hogy egy férfi vezeti azokat. Mégis, a desszerthez érve a kumquat-áfonyás tortát gyömbéres fagylalttal valószínűleg nő készítette. Az elmúlt évtizedben az USA-ban kilenc James Beard-díjas cukrászból hét nő volt. (A tizedik győztes egy férj-feleség páros volt.) Míg a klasszikus szakácsképzésre, például a Francia Kulináris Intézetbe, a beiratkozók majdnem egyenlő arányban vannak jelen (jelenleg 55 százalék férfi, 45 százalék nő), addig a Culinary Institute of America cukrászképzésre beiratkozottak 86 százaléka nő. Számos cukrászt kérdeztek meg, hogy miben látják annak okát, hogy inkább női szakmának tekinthető a cukrászat. A válaszokból az derült ki, hogy a sokkal aprólékosabb dolog, amit nők jobban szeretnek csinálni, nem pörgeti fel a tesztoszteront – pedig egy jó csokitorta szerintem sok mindent felpörget – de van aki szerint egyszerűen nőként jobb munkaidőt biztosít, hisz bár korán kell kezdeni, de korán lehet végezni is, így jut idő az otthonra és a gyerekekre is.

A francia Ferrandi Iskolában a jelentkezők 57 százaléka nő, míg korábban ez az arány mindössze 1-2 százalék volt. A velük dolgozók szerint a női cukrászok következetesebbek, szervezettebbek, kreatívabbak és jobb csapatjátékosok. Ezzel szemben a férfiak hajlamosak túlértékelni saját munkájukat, és gyakran nagyképűbbek.

Ironikus módon, még a hagyományosan női szakmákban is gyakran a férfiakat részesítik előnyben. Például egy brit felmérés szerint a kórházi betegek jobban kedvelik a férfi ápolókat, megbízhatóbbnak tartják őket, és úgy vélik, hogy jobb kapcsolatban állnak az orvosokkal. Hasonló tendencia figyelhető meg a cukrászatban is, ahol a férfi cukrászokat gyakran nagyobb elismerés övezi, annak ellenére, hogy a nők aránya növekszik a szakmában, sőt számos esetben bőven meghaladja a férfiakat. Mégis az összes cukrász műsorban férfiak viszik a prímet, a híres cukrászok Magyarországon is mind férfiak. Azért remélhetően ez változni fog, de addig még sok macaront fognak gyártani a nők, csendben meghúzódva a háttérben.