Színészek a tűzhely mögött

Szakácskönyvet kiadni instant meggazdagodás, főleg ha az ember ún. híresség. Persze nekik nem is biztos, hogy a pénzkereset jár az eszükben, egy A-listás színész a sokszorosát keresi egy szereppel, mint bármilyen szakácskönyvvel, de pr-szempontból biztosan jó üzenete van annak, ha az adott színész nem csak a vörösszőnyeges eseményen pezsgőzik, hanem főz is, mint egy átlagember. Hogy az ételeket mennyire ők főzik meg, meg kísérletezik ki, az más kérdés, a borítón mindenesetre ők szerepelnek.

Persze vannak olyanok, akikről köztudott, hogy a konyha szerelmesei, mint például Stanley Tucci, aki nagyban tolja a gasztrobizniszt. A jó hír, hogy ha valaki megveszi ezeket a könyveket – vagy akárcsak egyet – jó esetben nem jár úgy, mint az az angol szakács, akit kollégája fojtogatni kezdett, mert vita alakult ki köztük a kroketteket illetően.

De vissza Tuccihoz, aki több könyvet is írt (szerzőtársaival), amiben nem csak ételek, de borpárosítások is szerepelnek, sőt az olasz származású sztár családi történeteket is megoszt az olvasókkal. Van némi igazság a régi mondásban: „a világ nagy része azért eszik, hogy éljen, de az olaszok azért élnek, hogy egyenek”.

A könyvben olyan ételek kaptak helyet, mint velencei tengeri saláta; lasagna polentával és gorgonzola sajttal; fűszeres spagetti paradicsommal és tonhallal; sertésszűz édesköménnyel és rozmaringgal; gyümölcsös sült kacsa friss fügével; egészben sült hal aromás sókrémmel; pikáns padlizsán és cukkini krumplival; vajas szilvás polentatorta. És ki ne hinné el egy olasznak, hogy tud főzni?

Reese Witherspoonnak jót tett az öregedés. A korábbi bájos, fiatal lány imidzsből kinőve igazi üzletasszony lett, aki többek (ruhák, lakberendezési tárgyak, cipők) közt szakácskönyvet dobott piacra. Bár a könyv címe első pillantásra inkább a zugivás problémáival foglalkozik, hiszen magyarul Whiskey a teáscsészében (Amit a dél tanított nekem az életről, a szerelemről és a kekszsütésről) lenne a címe, valójában onnan jön, hogy a színésznő nagymamája, Dorothea mindig azt mondta, hogy a szépség és az erő kombinációja teszi a déli nőket olyanná, mint a whiskey a teáscsészében. “Azt mondta, lehetünk kívülről finomak és díszesek, de belül erősek és tüzesek vagyunk.”

Bár az USA-t nem szokás gasztronagyhatalomnak titulálni- hacsaknem a számos nemzet adta bevándorlótömegek által meghonosított ételek miatt – az északiak és a déliek egészen máshogy főznek. Witherspoon pedig délen született, így ezen ételeket osztja meg. Sőt, nem csak azokat, hanem azt is, hogy kell tökéletesen hajat csavarni, könyvklubot szervezni, vagy milyen a nagyon tökéletes jegestea, amit a verandán kortyolgat nyáron az ember.

Gwyneth Paltrow, aki rendszeresen megmutatja konyháját, meg a kertjét, és Goop nevű cége gyakorlatilag már mindent forgalmaz, na ez a dolgos asszony az elmúlt évek alatt négy szakácskönyvet is piacra dobott. Az egészség megszállottja 2019-ben írta meg a Tiszta ételek: evés, törlés, gyógyulás című könyvét, ami nem meglepő módon arról szól, hogy az ízletes ételek meggyógyíthatják a testet. A könyvben olyan egyszerű, egészséges és könnyen elkészíthető receptek vannak, amelyek állítólag gyógyító hatásúak is. Mint példul a pulykahúsból készült pho leves, a csirke broccolini, a sütőtökös taco, vagy a kesudiós, kurkumás jegeskávé és a chiapuddng. A recepteken túl a könyv étrendmintákat, méregtelenítéseket és tisztítókúrákat is tartalmaz, és ehhez szakembereket is bevont az írásba.

Ezzel szemben Jennifer Garner nem könyvet ír, hanem YouTube-ra készít főzős tartalmakat. A bioétel-gyártó cégben is érdekelt színésznő, aki jóval keményebben edz, mint fiatalon, 50 videót tett közzé az elmúlt években, és kedvenc könyve Ina Garten : Modern Comfort Food című eposza.

Hogy, a férfiak se maradjanak ki, ott van Danny Trejo, Hollywood kedvenc rosszfiúja, aki szintén összedobott egy szakácskönyvet Trejo Taco-ja: Receptek és történetek Los Angelesből címmel, amibe 75 recept került.

Jóval azelőtt, hogy hollywoodi sztár lett volna, Danny Trejo azzal viccelődött az anyjával, hogy éttermet kellene nyitniuk. Néhány letartóztatás, néhány bokszbajnoki cím és több mint 300 film után pontosan ezt tette a Trejo’s Tacos étteremmel. Könyvében nemcsak olyan dolgokról lehet olvasni, mint a zamatos hús, a vegán karfiolos taco és a fahéjas-cukros fánk, hanem betekintést nyújt az életébe, mesél szülővárosáról és mindazokról, akik segítették őt az útja során.

És, bár nem gondolnánk, hogy a modellek főznének, van, aki igen! Chrissy Teigen, aki egyébiránt négygyerekes anyuka, imád főzni. Olyan ételek kerültek a szakácskönyvbe, mint a klasszikus vörös lencseleves, a töltött bundáskenyér és a leveles tésztába csomagolt wellington fasírt, valamint az olyan családi kedvencek, mint John [Legend, zenész, a férje – a szerk.] szombat reggeli áfonyás írós palacsintája.

És annak, aki azonnal nekilátna főzni, annak jöjjön egy recept Whiterspoontól. Ki tudja, még jól is jöhet idén karácsonykor.

Dorothea nagyi írós pogácsája

8 evőkanál vaj, elosztva: 2 evőkanál megolvasztva, 6 evőkanál pedig hidegen, apró kockákra vágva
2 csésze BL55-ös liszt
1 evőkanál sütőpor
¾ teáskanál só
¼ teáskanál szódabikarbóna
¾ csésze hideg író

Melegítsük elő a sütőt 230 celsius fokra, ha légkeveréses, elég a 200 fok. Egy sütőlapot enyhén kenjünk meg vajjal, vagy ha egyszerűbb, mehet a sütőpapír alulra.

Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát. Egy pogácsaszaggatóval vagy az ujjbegyeivel dolgozzunk 6 evőkanál hideg vajat a lisztbe, amíg csak borsónyi csomók maradnak. Egy villa segítségével keverjük bele az írót, hogy foszlós tésztát kapjunk.

Lisztezett felületen gyúrjuk össze, majd óvatosan nyújtsuk ki téglalap alakúra, és pogácsaszaggatóval, vagy ha az nincs, pohárral szaggassuk ki és helyezzük az előkészített tepsire.

Kenjük meg a kekszek tetejét a maradék olvasztott vajjal, és süssük őket, amíg felpuffadnak és aranybarnára sülnek, ez nagyjából 10-12 perc alatt fog megtörténni.